Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 4: lisäravinteet

Yhteistyössä: Carnin

”Moikka taas kaikki! Jotkut teistä saattavatkin muistaa, että olen joskus aiemmin maininnut niistä purkeista, joita meillä on yläkaapissa melkoisen monta, ja joista annostelu mun mielestä harmillisesti hidastaa mun ruoansaantia. Niissä on erilaisia täydennysrehuja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja vastaavia, vaikka yleensä ihmiset puhuukin lisäravinteista. Kävin haastattelemassa jo tutuksi tullutta ravitsemusneuvoja Emmi Heikkistä ja kysyin, mitä mieltä hän on mun purkkivalikoimasta ja sen tarpeellisuudesta. Lukekaahan eteenpäin.”

Lempin ravitsemusvalmennus on edennyt siihen pisteeseen, että on aika tehdä hienosäätöä lisäravinteiden osalta. Tässä postauksessa lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkinen opastaa, minkälaiset valmisteet Lempin ruokavalion tueksi kannattaisi valita. Aiemmin valmennuksessa on jo kartoitettu lähtötilanne, laitettu perusruokavalio kuntoon sekä perehdytty nesteytys- ja palautusjuomiin.

Oikein valituilla valmisteilla tehoa suorituskykyyn

Lempin ruokavalio koostuu pääasiassa täysravinnoista, sillä ruokavalio sisältää kuivaruokaa, tuoreruokaa ja kypsennettyä lihaa. Urheilukoiran lisäravinteiden valinnassa tulee aina huomioida ruokavalion jo sisältämät ravintoaineet. Suorituskykyä voidaan tukea erilaisten valmisteiden avulla, mutta jos ruokavalion perusrunko ei ole kunnossa, niin lisäravinteista saatava hyöty voi jäädä olemattomaksi.

Urheilukoiran ruokavaliossa yleisimmin käytettyjä lisäravinteita ovat rasvahappovalmisteet, nivelravinteet sekä erilaiset vitamiinit ja kivennäisaineet. Myös erilaisilla probiootti- ja prebioottivalmisteilla voidaan tukea suoliston toimintaa erityisesti silloin, jos suorituksen yhteydessä esiintyy löysävatsaisuutta. Lisäravinteita voidaan käyttää myös suorituksen yhteydessä muun muassa palautumisen tukemiseen, eikä kaikkia valmisteita ole välttämätöntä käyttää päivittäin.

Rasvahapot, nivelravinteet ja maitohappobakteerit ovat valmisteina sellaisia, että niitä on turvallista lisätä urheilukoiran ruokavalioon ilman että kokonaisruokavalion tasapaino kärsii. Näitä valmisteita voidaan myös käyttää ikään kuin varmuuden vuoksi.

Mitä tahansa valmisteita ei kuitenkaan kannata lisätä urheilukoiran ruokavalioon omin päin. Esimerkiksi ihmisten tai hevosten elektrolyyttivalmisteita ei missään nimessä tule käyttää koirille. Niiden käyttö saattaa olla jopa vaarallista, sillä koirat eivät hikoile eikä liikunta juurikaan lisää koiran elektrolyyttien tarvetta.

– Ihmisten urheiluravitsemukseen liittyviä ohjeita ei muutenkaan voida suoraan soveltaa koirille, sillä kyseessä on täysin eri eläinlaji, Emmi muistuttaa.

Sinkkiä anturoille

Lempillä on tällä hetkellä käytössä lisäravinteina sinkki, B-vitamiini, nivelravinteet, maitohappobakteerit sekä rasvahappovalmiste. Valmisteiden käyttömäärät ovat Emmin mukaan sopivalla tasolla.

Sinkkiä Lempi käyttää erityisesti kovalla kulutuksella olevien tassunpohjiensa tueksi. Osalla urheilukoirista anturat eivät meinaa pysyä vauhdissa mukana, vaan niihin tulee lohkeilua. Lohkeilevien tassunpohjien tueksi voi kokeilla rasvahappovalmisteita ja sinkkiä. Myös ruokavalio kokonaisuutena kannattaa tarkistuttaa kuntoon. Sinkkiä voidaan tarjoilla kuureina raskaimmalla kilpailukaudella tai siihen valmistautuessa.

Antioksidantteja palautumisen tueksi

Vitamiineista C-vitamiini ja E-vitamiini toimivat antioksidanttina ja suojaavat soluja hapettumiselta. C-vitamiinia eli askorbiinihappoa koira kykenee muodostamaan itse maksassa glukoosista, mutta onko prosessi riittävä urheilukoiran tarpeisiin? Fyysisen rasituksen tiedetään laskevan seerumin askorbiinihappopitoisuuksia. Antioksidantit saattavat auttaa palautumisessa, mutta niitäkään ei tule annostella liikaa.

E-vitamiinin tarve kasvaa ruokavalion rasvapitoisuuden noustessa. Urheilukoirille suunnatut ruokavaliot sisältävät runsaammin rasvaa ja se on urheilukoiran pääasiallinen energianlähde pitkäkestoisessa suorituksessa. E-vitamiinia on lisätty moniin rasvahappovalmisteisiin, mutta E-vitamiinia on saatavilla myös erikseen. Probalans E-balans sisältää E-vitamiinin lisäksi seleeniä, joka toimii yhdessä E-vitamiinin kanssa.

– Lempin ruokavalio ei sisällä tällä hetkellä kuin normaalin ylläpitotason annostuksen E-vitamiinia ja C-vitamiinia. E- ja C-vitamiinilisiä Lempi voisi vielä kokeilla treenien yhteydessä palautumisen tueksi, Emmi vinkkaa.

”Eli ihan hyvällä mallilla oli meikäläisen syömiset, kuten kuulitte. Ilmeisesti vielä joku purkki keksittiin lisää tuonne vitamiiniosastoon, mutta ehkä mä sen kestän. Edelleen olen itse sitä mieltä, että tässä valmennuksessa ei vielä ole päästy olennaisimpaan eli massakauteen, sitä kovasti odottelen. Tosin mun emäntä sanoi, että se mulla on ollut jo, enkä todellakaan ole bikinikunnossa, mutta hei, puhuisi nyt vaan itsestään… No mutta joka tapauksessa, ihania aurinkoisia kesäpäiviä ja hyvää juhannusta kaikille kaksi- ja nelijalkaisille, palataan taas lähiaikoina!”

Postaussarjan seuraavassa osassa tarkastellaan, miten ravitsemusvalmennuksessa tehdyt ruokinnan muutokset ovat vaikuttaneet Lempin vointiin ja suorituskykyyn.

Lue postaussarjan edelliset osat:

Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 1: aloitustapaaminen
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 2: perusruokavalio kuntoon
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 3: nesteytys- ja palautusjuomat

Samankaltaiset artikkelit