« Takaisin blogin etusivulle

Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 5: tulokset

Yhteistyössä: Carnin

”Lempi tässä moi! Meikäläinen suunnistaa kohta kesälomalle, mutta sitä ennen laitetaan pakettiin tää mun puoli vuotta kestänyt ruokavalmennus. Aikaisemmin ollaankin taidettu jo mainita, että ruokaa ei mun pettymykseksi tippunut – eikä tipu – lisää… No mitäs hyötyä tästä sitten oli? Lue lisää.”

Lempin kuuden kuukauden pituinen ravitsemusvalmennus lähestyy loppuaan. Kolmannella eli viimeisellä tapaamiskerralla tarkastellaan toteutettujen ruokintamuutosten tuomia hyötyjä. Aiemmin on kartoitettu lähtötilanne, laitettu perusruokavalio kuntoon, perehdytty nesteytys- ja palautusjuomiin sekä valittu sopivat lisäravinteet. Ravitsemusvalmennuksen ohjaajana toimii lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkinen.

Uutta tietoa ja varmuutta

Lempin omistaja Maiju Ojamies pitää ravitsemusvalmennusta todella mielenkiintoisena ja opettavaisena projektina, vaikka hän työskenteleekin koiran ravitsemukseen liittyvien asioiden kanssa päivittäin.

– Ruokapäiväkirjan perusteella saadusta palautteesta tajusin, kuinka merkittävä osa Lempin saamasta energiasta tulee treeninameista niinä päivinä, kun treenaamme, vaikka yritän pilkkoa ne mahdollisimman pieneksi ja käytän nameina pääasiallisesti koiralle terveellistä puolikosteaa täysravintoa, Maiju pohtii.

– Sain vahvistuksen myös sille, että riittävää laadukkaan eläinproteiinin saantia täytyy tällaisen kokoonsa nähden pieniruokaisen urheilukoiran kohdalla oikeasti miettiä, jotta proteiinin saanti ei ole vain peruskoiran ylläpitoproteiininsaannin tasolla, Maiju lisää.

Valmennuksen opit on otettu Lempin kanssa käyttöön, ja ne on havaittu toimiviksi. Ainoastaan kovemmista treeni- ja kisarupeamista palautumisen testailu jää kevään peruuntuneiden treenien takia myöhemmäksi. Valmennuksesta Maiju kokee saaneensa uutta tietoa ja varmuutta Lempin ruokintaan.

Monenlaista hyötyä

Yksilöllisellä ravitsemusvalmennuksella voidaan saavuttaa urheilukoiralle monenlaisia hyötyjä. Kaikki lähtee siitä, että koiran perusruokavalio säädetään yksilön tarpeisiin, harrastettavan lajiin ja harjoituskauteen sopivaksi. Oikeanlaisten ruokintarutiinien löytyminen helpottaa painonhallintaa, jolla on suuri merkitys koiran suorituskyvyn kannalta.

– Kun paino ei heittele vaan pysyy vakiona, koiran suorituskyky paranee. Esimerkiksi agilitykoiralla etenemät nousevat ja palautuminen nopeutuu, Emmi havainnollistaa.

Lisäksi valmennuksessa tarkistetaan, että ruokavaliota täydennetään oikeilla ja tarkoituksenmukaisilla lisäravinteilla, ja että nesteytys- ja palautusjuomakäytännöt ovat kunnossa. Näin omistaja saa varmuuden siitä, että ruokavalio sisältää kaiken tarvittavan koiran suorituskyvyn ja palautumisen tukemiseen.

– Suosittelen urheilukoiran ravitsemusvalmennusta jokaiselle, joka haluaa varmistaa paljon treenaavan ja kisaavan koiransa suorituskyvyn ja palautumisen optimoinnin. Moni ei ehkä kuitenkaan osaa miettiä tarkemmin, saako koira ravinnostaan kaiken tarvittavan, vaikka ruokavalio vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koiran fysiikan pysymiseen kunnossa, Maiju summaa.

”Itse asiassa kuulin juuri, että olen tässä valmennuksen aikana hoikistunut sopivasti eikä mun paino enää seilaa. No hei, nythän se rantakausi vasta on alkanut, joten ihan hyvin olen optimoinut tän kuntohuipun mun mielestä.

Jos multa kysytään, niin se palautusjuoma on ollut ehdottomasti tän valmennuksen kohokohta. Nyt onkin ollut aika lämpimät kelit, niin oletan että sitä tarjoillaan mulle runsaasti kesän treenien yhteydessä. Kesä, loma ja paljon aikaa lenkkeilyyn, uimiseen ja treenaamiseen – voisiko sitä pieni bordercollie enempää toivoa? Ihanaa kesää kaikille!”

Lue postaussarjan edelliset osat:

Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 1: aloitustapaaminen
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 2: perusruokavalio kuntoon
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 3: nesteytys- ja palautusjuomat
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 4: lisäravinteet