« Takaisin blogin etusivulle

Liikettä niveliin koirien omalla kollageenivalmisteella

”Lempi tässä moi! Se alkaa kesä vähän kääntyä syksyksi jo, mutta mua ei haittaa. Syksyhän tarkoittaa sitä, että kaikenlaiset treenit alkaa taas! Treeneissä ja kavereiden kanssa juostessa tykkään antaa kaikkeni: juosta täysillä, tehdä huimia loikkia puunrunkojen ja ojien yli, jarruttaa rajusti, pysähtyä niin äkkiä kuin pystyn ja tehdä äkkikäännöksiä. Meikäläisen nivelet on kuulemma kovalla rasituksella tällaisessa menossa… Nivelterveydestä olisikin tärkeää huolehtia, että niitä huolettomia treeni- ja juoksuvuosia riittäisi mahdollisimman pitkään. Joten jos nivelten hyvinvointiasiat kiinnostaa, kannattaa jatkaa lukemista!”

Koiran liikkumisen ja aktiivisuuden kannalta on oleellista, että nivelissä oleva rustokudos voi hyvin ja toimii normaalisti. Nivelten hyvinvoinnin tukeminen ja niveljäykkyyden ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Koirille kehitetty kollageenijauhe Probalans® Collagenbalans sisältää ainutlaatuista PETAGILE®-kollageenia, jonka vaikutukset koiran nivelrustoon on osoitettu useissa kliinisissä tutkimuksissa. Kollageeni edistää rustokudoksen uusiutumista ja nivelten liikkuvuutta tukien etenkin ikääntyvien koirien liikkumista ja aktiivisuutta. Kollageenista hyötyvät myös työ- ja harrastuskoirat, joiden niveliin kohdistuu lisääntynyttä rasitusta.

Nivelrusto toimii iskunvaimentimena

Nivelrusto suojaa niveltä rajoittavien luiden päitä ja toimii liukupintana mahdollistaen nivelen liikeradat. Rustokudos muodostuu vedestä, rustosoluista ja niiden tuottamista rakennekomponenteista, pääasiassa tyypin II kollageenista ja proteoglykaaneista. Proteoglykaanit sitovat rustokudokseen runsaasti vettä, minkä ansiosta rusto on rakenteeltaan kimmoisaa. Nivelruston kollageenisäikeet puolestaan ylläpitävät kudoksen rakennetta ja antavat nivelrustolle vetolujuutta. Kimmoisan ja puristusta kestävän rakenteensa ansiosta nivelrusto pienentää ruumiin painon ja liikkeiden luuhun kohdistamaa rasitusta. Jos nivelrusto syystä tai toisesta rappeutuu ja kudoksen rakennekomponenttien määrä vähenee, ruston iskunvaimennusominaisuudet heikkenevät.

PETAGILE®-kollageeni edistää ruston terveyttä kahdella eri tavalla

PETAGILE®-kollageeni koostuu valikoiduista bioaktiivisista kollageenipeptideistä, jotka vaikuttavat erityisesti nivelten hyvinvointiin. Kollageenipeptidit on pilkottu eli hydrolysoitu kokonaisista kollageenimolekyyleistä. Pilkkomisen ansiosta ne pystyvät imeytymään muuttumattomina ruoansulatuskanavasta ja hakeutumaan verenkierron välityksellä nivelrustoon.

Rustokudokseen hakeutuneiden kollageenipeptidien on havaittu edistävän rustokudoksen uusiutumista. Tutkijat ovat osoittaneet, että PETAGILE®-kollageeni stimuloi koiran nivelruston soluja lisäämään ruston rakennekomponenttien muodostusta: tyypin II kollageenin ja proteoglykaanien tuotannon raportoitiin kiihtyneen selvästi kollageenipeptidien vaikutuksesta.1 Samassa tutkimuksessa kollageenipeptidien todettiin myös heikentävän rustoa hajottavien entsyymien toimintaa, mikä vähentää rustokudoksen hajotusta.1

Vaikutukset nivelten hyvinvointiin on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa

PETAGILE®-kollageenin tehoa on tutkittu useissa kliinisissä tutkimuksissa yhteensä yli 100:lla koiralla. Esimerkiksi saksanpaimenkoirilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että PETAGILE®-kollageenin nauttiminen 16 viikon ajan paransi selvästi koirien liikkuvuutta, mikä huomattiin esimerkiksi portaiden kiipeämisen ja makuulta nousemisen helpottumisena.2 Tutkimuksessa analysoitiin myös koirien verinäytteistä rustokudoksen aineenvaihdunnasta kertovia tekijöitä, ja tulosten perusteella PETAGILE® -kollageeni muutti ruston aineenvaihduntaa edulliseen suuntaan.2 Täysin vastaavia tuloksia saatiin myös ikääntyneillä koirilla tehdyssä tutkimuksessa.3

Probalans® Collagenbalans on PETAGILE®-kollageenia ja C-vitamiinia sisältävä täydennysrehu koiran nivelten hyvinvoinnin turvaamiseen. Helppokäyttöinen jauhe annostellaan ruokaan koiran painon mukaan. Tuote sopii käytettäväksi yksinään tai yhdessä muiden Probalans®-sarjan niveltuotteiden kanssa. Probalans® Collagenbalans on kotimainen Avainlippu-tuote.

”Vauhdikasta syksyä ja mahtavia treenejä kaikille, ollaan kuulolla!”

Lähteet:

1. Schunk M, Louton H, Oesser S. The Effectiveness of Specific Collagen Peptides on Osteoarthritis in Dogs-Impact on Metabolic Processes in Canine Chondrocytes. Open Journal of Animal Sciences 2017; 7:254-266.
2. Weide N. Der Einsatz von Gelatinhydrolysat bei klinisch-orthopädisch gesunden Hunden und Hunden mit chronischen Erkrankungen des Bewegungsapparats. 2004
3. Hesse K J F. Supplementation by Collagen Hydrolysate in Dogs Suffering from Osteoarthritis. Kleintiermedizin 2006; 1:17-22.