« Takaisin blogin etusivulle

Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 3: nesteytys- ja palautusjuomat

Yhteistyössä: Carnin

”Moikka! Nyt ollaan mun ravitsemusvalmennuksessa päästy juoma-asioiden äärelle. Onkin ollut tosi lämmin, ja ollaan vihdoin päästy riittävästi touhuamaan kaikkea kivaa ulkona erilaisten treenien merkeissä. Hikihän siinä sitten tulee, kun ei ole tällaiseen lämpöön äkkiseltään tottunut. Lenkkien jälkeen käyn yleensä juomassa, ja lenkeillä tietty juon kaikista mahdollisista puroista ja mutaojista. Treeneissä tai heti niiden jälkeen en aina malttaisi nesteyttää, kun ne juoma- ja lepotauot on mun mielestä turhaan pois siitä itse asiasta eli tekemisestä… Mutta sillä ravitsemusneuvoja-Emmillä oli mulle hyviä eväitä tähänkin, joten lukekaahan eteenpäin!”

Lempin ravitsemusvalmennus jatkuu lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkisen opastuksessa. Tässä vaiheessa valmennusta on ehditty kartoittaa lähtötilanne ja laittaa Lempin perusruokavalio kuntoon. Valmennuksen toisella tapaamiskerralla päästään siis aloittamaan ruokavalion hienosäätö. Tässä postauksessa perehdytään nesteytys- ja palautusjuomien saloihin.

Nesteytä riittävästi, mutta älä liikaa

Urheilukoiran ruokinnassa on tärkeää huomioida riittävä nesteen saanti, sillä liikunta lisää koiran päivittäistä nesteen tarvetta. Liikuntasuoritus aiheuttaa nestevajausta, joka aikuisella perusterveellä koiralla korjaantuu, kun koira juo normaalisti treenin jälkeen. Osalla koirista nestevajaus korjaantuu yhdellä juonnilla, mutta osa vaatii useamman juottokerran. Juotto tulee tehdä välittömästi suorituksen jälkeen, eli koiralla pitäisi aina olla saatavilla viileää ja tuoretta vettä.

– Huonosti juovilla koirilla on hyvä käyttää nesteen seassa jotain makuainetta tai antaa valmiita nesteytysjuomia. Näissäkin kannatta pitää kohtuus, sillä ahneet koirat saattavat juoda liikaa hyvänmakuisia juomia. Ylinesteyttämisestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, Emmi muistuttaa.

Lempi sai valmennuksessa suuntaa-antavan ohjeistuksen sopivasta nestemäärästä, jotta vältytään ylinesteyttämiseltä. Lempin aterioista noin puolet on kosteaa ruokaa, joten päivittäinen nesteen tarve on hieman alhaisempi kuin pelkkää kuivaruokaa syövillä koirilla. Jos puhdas vesi maistuu Lempille ohjeellista määrää enemmän, niin juomista ei rajoiteta.

Tehoa palautumiseen

Palautusjuomien tarkoituksena on tukea lihasten glykogeenivarastojen täydentymistä seuraavaa suoritusta varten. Palautusjuomia on siis järkevä käyttää silloin, kun treenataan tai kisataan peräkkäisinä päivinä. Palautumista tehostavana ravintoaineena juomissa käytetään lyhytketjuisia hiilihydraatteja, usein maltodekstriinia. Juoma tarjotaan aina päivän viimeisen urheilusuorituksen tai muun raskaan treenin jälkeen, ja se olisi hyvä antaa 30 minuutin sisään suorituksen päättymisestä. Näin palautuminen saadaan välittömästi käyntiin.

– Palautusjuomassa ykkösasia on se, että se maistuu koiralle. Juomasta ei ole mitään hyötyä, jos koira ei suostu sitä juomaan. Sen vuoksi palautusjuomaan on hyvä lisätä pieni määrä jotakin makuainetta, kuten veteen säilöttyjä tonnikalahiutaleita. Rasvaa palautusjuoman kanssa ei tulisi samanaikaisesti tarjoilla, Emmi neuvoo.

Ennen kuin palautusjuomaa aletaan käyttää tositilanteissa, koira tulisi totuttaa juoman koostumukseen ja makuun etukäteen joko lepokaudella tai viikkotreenien yhteydessä. Pahimmassa tapauksessa uudesta kokeilusta aiheutuvat vatsanväänteet pilaavat tärkeän kilpailupäivän tai treeniviikonlopun. Nesteytys- ja palautusrutiineihin kannattaa siis totutella maltilla.

”Hyvät drinkit oli Emmi mulle sekoitellut, tykkäsin kyllä! Musta tuntuu, että se selkeästi ymmärtää mua, koska tällaista soppaa mulle ei ole tajuttu aikaisemmin tarjoilla. Toivottavasti tuo ihminen ottaa nyt nämä vinkit käyttöön. Erityisesti tuohon palautusjuomaan voisin totutella vaikka joka päivä ihan varmuuden vuoksi… Kivoja treenihetkiä kaikille, nautitaan kesästä ja yhteisestä tekemisestä meidän ihmisten kanssa!”

 

Postaussarjan seuraavassa osassa jatketaan ruokavalion hienosäätöä ja puhutaan urheilukoiran lisäravinteista.

Lue postaussarjan edelliset osat:
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 1: aloitustapaaminen
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 2: perusruokavalio kuntoon