« Takaisin blogin etusivulle

Emän ruokinta tiineyden aikana ja vieroituksen jälkeen

”Lempi tässä taas moi! Arvatkaa mitä? Tänään puhutaan kahdesta mun lempiasiasta: ruoasta – taas – ja koiranpennuista. Ruoasta mä olen tykännyt aina, mutta toiset koirat, pennutkin, mua on pienempänä vähän jännittänyt. Silloin musta oli parempi katsella toisia vähän kauempaa, mutta nykyään pennut on mun mielestä ihania! Ja mitä pienempiä, sitä mieluummin mä niitä viihdytän esimerkiksi painimalla. Ja että on mahdollisuus kasvaa reippaaksi painikaveriksi, niin on tärkeää että ruoka-asiat on kunnossa sekä pennulla että pentujen emolla.”

Riemumielen kennelissä on iloittu tänä keväänä uusista pienokaisista, kun pitkäkarvainen collie Goldentroll’s Song Of Ice And Fire, tuttavallisemmin Sansa, sai toukokuun alussa kuusi tervettä ja tarmokasta pentua. Pienet koiran alut saavat hyvät eväät elämään jo kohdussa ja emän hoivissa ensimmäisten elinviikkojen aikana. Nartun ruokintaan onkin sen vuoksi tärkeää kiinnittää erityistä huomiota läpi tiineys- ja imetysajan. Oikeanlainen ravitsemus tukee myös nartun palautumista pentujen vieroituksen jälkeen.

Tiineyden aikana tuleva emä Sansa söi laadukasta kuivamuonaa, jota täydennettiin Pectbalans-maitohappobakteereilla sekä Omegabalans-lohiöljyllä. Riemumielessä Pectbalans-maitohappobakteerit ovat käytössä kuuriluontoisesti tiineys- ja vieroitusajalla tukemaan sekä emän että tulevien pienokaisten tervettä vatsan toimintaa. Pennut saavat suolistobakteerikannan ensisijaisesti emältään synnytyksen yhteydessä, joten nartun suolistomikrobiston vahvistaminen on suositeltavaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen pentujen syntymää. Maitohappobakteereista on hyötyä myös vieroitusvaiheessa oleville pennuille, joiden vatsa saattaa helposti mennä löysälle ruokinnan muutoksen seurauksena. Suoliston terveys on perusta muulle terveydelle ja vastustuskyvylle, ja koiralle luontaiset maitohappobakteerit ovat erinomainen apu suoliston hyvän mikrobikannan tukemisessa.

Kun luovutusikäiset pennut kesällä lähtevät uusiin koteihinsa, uudet omistajat saavat kasvattajalta tarkat ohjeet pennun ruokinnasta, sopivista lisistä ja niiden määristä sekä haitallisista ruoka-aineista. Sansan pennuille ei suositella kasvuaikana pelkkää koti- tai raakaruokaa, koska sen toteuttaminen vaatii kuivamuonaruokintaan verrattuna huomattavan paljon enemmän paneutumista koiran ravitsemuksellisiin tarpeisiin.

Pentujen vieroituksen jälkeen Sansa-emä saa BE-balans– ja Zincbalans-kuurit, jotta se palautuu parhaalla mahdollisella tavalla tiineys- ja imetysajasta ja kasvattaa takaisin kauniin paksun turkin ennen syksyn ja talven näyttelyitä. Imetyksen aikana nartun elimistö on kovilla, ja erityisesti B- ja E-vitamiinien tarve on kaksin- tai jopa kolminkertainen normaalitilanteeseen verrattuna. BE-balans onkin hyvä lisä Sansan normaalin kuivamuonaruokavalion tueksi imetyksestä palautumiseen. Omegabalans-lohiöljy on Riemumielessä säännöllisessä käytössä turvaamassa välttämättömien omega-3-rasvahappojen saantia, ja se kuuluu Sansan ruokavalioon luonnollisesti myös pentujen vieroituksen jälkeen.

”Siinäs kuulitte, syökää kiltisti ruokanne, vitamiininne ja kaikki mitä ihmiset sinne kippoon laittaa. Elämä on mukavaa, kun ruoka maistuu ja vatsa on kunnossa. Aina voisi tosin syödä vielä vähän lisää. Mutta joo, jutellaan niistä ruoka-asioista lisää taas myöhemmin, ehkä jo ensi kerralla.”