« Takaisin blogin etusivulle

Miten tukea ihon ja turkin hyvinvointia?

Lempi tässä moi! Tänään mä ajattelin paljastaa teille muutaman mun hyväksi havaitun kauneudenhoitovinkin. Ihmiset aina kehuvat mun upeaa kiiltävää turkkia, eli jotain olen selvästi tehnyt oikein.

Yksi mun suosikki on mutakylvyt. Eli kun löytää jonkun hyvän ojan tai vaikka ison lammikon, jonka pohjaan ei varmasti näe, kannattaa vaan reippaasti mennä sekaan. Kun muta kuivuu, se rapisee pois silleen hauskasti ja jättää kivat jäljet vaaleaan sohvaan. Sitten on tapoja, miten voi hoitaa itseään myös sisäisesti. Tärkeimpänä neuvoisin, että kannattaa aina syödä kaikki mitä tarjotaan!

Jos kiilloton turkki, kuiva ja hilseilevä iho sekä halkeilevat polkuanturat ovat tuttuja ongelmia, katse kannattaa kääntää hetkeksi koiran ruokavalioon. Tietyt ravintoaineet vaikuttavat nimittäin oleellisesti koiran ihon hyvinvointiin ja karvapeitteen kuntoon. Ensimmäisenä koiran ruokavaliosta kannattaa tarkistaa sinkin, biotiinin ja rasvan, erityisesti hyvien rasvahappojen, riittävä saanti. Jos jonkin ravintoaineen täydentäminen on tarpeen, kannattaa aina valita koirille suunniteltu tuote.

Sinkillä on elimistössä monia tärkeitä tehtäviä, ja se vaikuttaa oleellisesti esimerkiksi ihon ja karvapeitteen kuntoon osallistumalla keratiinin ja kollageenin synteesiin. Keratiini eli sarveisaine on karvan ja kynsien tärkein rakennusaine. Kollageeni puolestaan on ihon tukiproteiini, joka ylläpitää ihon kestävyyttä ja joustavuutta.

Monissa kuivaruoissa sinkkiä on hieman niukasti tai se saattaa imeytyä huonosti, jolloin laadukas sinkkilisä voi olla tarpeen. Normaalisti aikuisen koiran sinkin tarve on 1 mg/kg/vrk. Karvanvaihdon aikaan pitkäkarvaisilla koirilla sinkin tarve on kaksinkertainen, sillä karvapeitteen uusiutuessa keratiinintuotanto on vilkkaimmillaan. Myös iäkkäillä koirilla sinkin tarve on lisääntynyt, ja lisäksi monet atoopikot tai allergisesti ihollaan oireilevat hyötyvät sinkkilisästä.

Zincbalans on koirille suunniteltu sinkkijauhe. Ruokaan ja veteen liukeneva jauhe on helppo annostella koiran painon mukaan.

Biotiini kuuluu B-ryhmän vitamiineihin, ja se sitä tarvitaan sinkin tavoin muun muassa keratiinin synteesiin. Liian vähäisestä saannista viestivät kiilloton, harmaa, kuiva ja hilseilevä turkki. Puutoksen taustalla voi olla esimerkiksi raa’an kananmunanvalkuaisen sisältämä avidiini, joka sitoo ravinnon biotiinia imeytymättömään muotoon. Jos koira saa päivittäin raakoja kananmunia, biotiinilisä kannattaa ottaa päivittäiseen käyttöön.

Biotiini Forte on vahva biotiinivalmiste, joka sisältää myös sinkkiä ja metioniinia. Se on hyvä lisä koiran ruokavalioon esimerkiksi karvanvaihdon yhteydessä, näyttelyihin valmistauduttaessa tai muutama kuukausi ennen kisakauden alkua vahvistamaan polkuanturoiden kuntoa.

Ihon ja turkin hyvinvointia edesauttavat myös välttämättömät omega-rasvahapot. Kuiva iho johtuu rasvahappojen puutteesta ihon pintakerroksessa, jolloin ihoon syntyy lievä tulehdus, jonka koira aistii kutinana. Kuivuminen aiheuttaa myös ihon hilseilyä. Riittävä omega-rasvahappojen saanti pitää ihon pehmeänä ja turkin elinvoimaisena.

Koiran ravinnossa on useimmiten runsaasti omega-6-rasvahappoja mutta niukasti omega-3-rasvahappoja. Epätasapainon korjaamiseen sopii laadukas kalaöljy, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja sekä sen johdannaisia eikosapentaeenia (EPA) ja dokosaheksaeenia (DHA).

Joskus myös ruoan kokonaisrasvapitoisuuden lisääminen auttaa iho- ja turkkiongelmiin. Koska koiran pääasiallinen energianlähde on rasva, ruoan rasvapitoisuus ei pitkällä aikavälillä saisi olla alle 10 %. Jos koira on saanut liian vähärasvaista ruokaa pitempään, rasvaliukoisten vitamiinien toiminta voi häiriintyä. Vitamiinien toiminnan häiriintyminen näkyy monessa asiassa, myös ihossa.

Omegabalans-lohiöljy sopii kaikille koirille normaalin ruokavalion tukemiseen. Se on laadukas kotimainen 100 % kirjolohiöljy, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, EPA:a ja DHA:ta.

”Viime aikoina olen keksinyt ehkä vieläkin hienomman tavan hoitaa niin turkkia kuin mieltäkin, nimittäin sellaiset aivan vastustamattoman tuoksuiset ruskeat läjät ja niissä kieriskely! Kun huomaan jossakin polunvarressa huumaavan tuoksun, en mahda itselleni mitään, vaan heittäydyn oikein antaumuksella siihen piehtaroimaan nautinnollisesti.

Tätä en ehkä kuitenkaan voi suositella ihan kaikille, koska kaksijalkaisissa tämä mun uusi harrastukseni ei ole herättänyt ihastusta. En ymmärrä miksi. Jouduin shampoopesullekin ekaa kertaa elämässäni, yök! Kuulemma joku haju ei meinannut millään lähteä pois, mutta minä en kyllä huomannut mitään pahaa hajua, paitsi tämän hedelmäisen löyhkän, joka mussa nyt on sen shampoon jäljiltä… Ihmiset. Niitä on välillä vähän vaikea ymmärtää. No mutta juu, nauttikaahan mutak…. ei kun auringosta ja odotellaan niiden puhtaiden uimavesien lämpenemistä. Seuraavaan kertaan!”