Pentuajan ruokintaan kannattaa satsata huolella
Vähän aikaa sitten lupailin, että pian taas jutellaan ruoka-asioista. Tällä kertaa päästän ääneen alan asiantuntijan, eli lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkisen.
”Lempi tässä moi! Vähän aikaa sitten lupailin, että pian taas jutellaan ruoka-asioista. Ja koiranpennuista, vitsit että oon innoissani! Mä en kuitenkaan ole ehkä se paras tyyppi antamaan neuvoja koiranpennun ruokintaan, koska mun mielestä syötävistä asioista pennulle sopii, noh, kaikki. Tällä kertaa päästänkin ääneen alan asiantuntijan, eli lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkisen.”
Pentuaika on ruokinnan kannalta kaikkein haastavinta aikaa, sillä koiranpentu tarvitsee runsaasti ravintoaineita kasvuun ja kudosten kehittymiseen. Samalla eri ravintoaineita ei kuitenkaan tule saada liikaa. Kasvun aikana tehdyt ruokintavirheet voivat aiheuttaa harmia vielä myöhemmällä iällä.
Koiranpennut voivat kasvaa yhden kilon chihuahuasta aina sata kiloa painavaan bernhardinkoiraan. Pennun tuleva aikuiskoko tulee huomioida sopivaa ruokavaliota suunniteltaessa. Pienet rodut saavuttavat aikuispainonsa keskimäärin nopeammin kuin suuret rodut. Aikuispaino saavutetaan noin 9–15 kuukauden iässä. Nopeimman kasvun vaihe on useimmiten 2–5 kuukauden iässä, jolloin energiantarve on suurimmillaan kokoon suhteutettuna.
Ennen koiranpentujen vieroitusta niiden pääasiallista ravintoa on emän maito. Noin neljän viikon ikäisinä pennut alkavat totutella kiinteään ravintoon.
Uuteen kotiin saavuttuaan pennun kasvu jatkuu entisestään. Ensimmäisenä pennut kasvattavat luustoaan, toisena lihaksistoaan ja vasta viimeisenä rasvakudostaan. Luusto koostuu pääasiassa kalsiumista ja fosforista, joten niiden tarve on kasvun aikana korkeampi kuin aikuisiällä. Kudokset koostuvat pääasiassa proteiineista, joten myös valkuaisen tarve on korkeampi kuin täysikasvuisilla koirilla.
Koiranpentuja ei tule koskaan ruokkia vapaasti, vaan niiden päivittäiset annokset tulee aina mitata. Sopivan annosmäärän voi arvioida tuotepakkauksen suuntaa antavan ruokintaohjeen mukaan tai laskemalla pennun energiantarpeen. Liian nopea kasvu voi altistaa kasvuhäiriöille. Pentu kannattaa punnita tasaisin väliajoin, jolloin sen kasvua on helpompi seurata. Pennun tulee olla kasvun aikana sopusuhtainen eli ei liian hoikka eikä myöskään liian tanakka.
Erityisesti tulevilla harrastus- ja kilpakoirilla pentuajan ruokinnan tärkeys korostuu, sillä ne tarvitsevat vahvaa luustoa ja lihaksistoa tukemaan suorituskykyä myös myöhemmällä iällä. Pentuajan ruokintaan kannattaa siis satsata huolella, sillä terveen koiran rakennuspalikat muodostetaan jo kasvun aikana.
”Näillä eväillä tämäkin teini palailee taas pikkuhiljaa kesälomilta takaisin kirjoituspöydän ääreen. Kuullaan taas pian!”