Lisäravinteiden käyttö koiran raakaruokinnassa

Tassu ylös ne, jotka syövät raakaruokaa! Tämä postaus on teille. Kirjoitusvuorossa on jälleen alan asiantuntija, lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkinen.

”Tassu ylös ne, jotka syövät raakaruokaa! Tämä postaus on teille.

Heti alkuun täytyy myöntää, että mä en ole paras asiantuntija mitä tulee raakaruokintaan. Mä syön nimittäin lähes kaikkea: nappuloita, lihaa, vihanneksia, jäniksenpapanoita… Raakana, kypsänä ja kaikkea siltä väliltä. Siksi luovutin kirjoitusvuoroni jälleen lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkiselle. Tässä siis ammattilaisen neuvot raakaruokintaa toteuttaville tai sen aloittamista suunnitteleville!”

Jos koiran raakaruokavalio koostetaan itse, eikä käytetä valmiita täysravintoja, niin erilaisten lisäravinteiden käyttö on lähes aina välttämätöntä. Myös täysravintoja joudutaan joskus täydentämään erilaisilla lisäravinteilla yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lisäravinteiden tarve tulisi aina laskea, eikä niitä kannata syöttää umpimähkään. Ravintoaineiden liikasaannista on yhtä paljon haittaa kuin vajaasaannista ja joillain vitamiineilla sekä hivenaineilla on jopa hyvin alhaiset myrkytysrajat. Lisäksi ravintoaineilla on aina yhdysvaikutuksia ja jonkun ravintoaineen liikasaanti voi aiheuttaa vajaasaantia toisesta. Lisäravinteiden tarpeita ja annostuksia laskiessa tulee aina huomioida myös ruuan jo valmiiksi sisältämät ravintoaineet.

Yleisimmin raakaruokinnassa käytetyt lisäravinteet ovat kalsium, D-vitamiini, E-vitamiini ja sinkki. Monesti käytetään myös merilevää, joka auttaa täydentämään jodin saantia. Kalsiumia tarvitaan, jos ruokavalio ei sisällä ollenkaan luita tai jauhettua luumateriaalia. D-vitamiinia tarvitaan erityisesti silloin, jos ruokavalio ei sisällä runsaasti rasvaista kalaa. Hyvä vaihtoehto on käyttää myös monivitamiini- ja kivennäisainevalmistetta, kuten Multibalansia, josta saa kaikki lisäravinteet kerralla.

Raakaruokintaa on hyvä täydentää myös välttämättömillä rasvahapoilla, kuten lohiöljyllä. Muistathan käyttää rasvahappolisän kanssa aina E-vitamiinilisää. Iäkkäillä tai paljon treenaavilla koirilla voidaan nivelten hyvinvointia tukea myös Jointbalans-valmisteella. Herkkävatsaisille koirille ja antibioottikuurien yhteydessä voidaan käyttää raakaruokinnan ohella koiran omaa maitohappobakteerivalmistetta. Näitä valmisteita voidaan käyttää ruokinnassa vapaammin ilman yliannostusvaaraa.

Raakaruokinnan ohella kannattaa suosia koirille tarkoitettuja lisäravinteita, sillä ihmisille suunnatut valmisteet saattavat sisältää koirille haitallisia tai jopa myrkyllisiä ainesosia. Koirille tarkoitetuissa valmisteissa on myös tarkat annosteluohjeet, joita noudattamalla ravintoaineiden yliannostusriski on huomattavasti pienempi, kuin vahvoja ihmisille suunnattuja valmisteita käytettäessä.

Kun raakaruokavalio koostetaan itse, suosittelen aina tarkistuttamaan ruokinnan siihen perehtyneellä asiantuntijalla, jotta lisäravinteiden annostukset menevät varmasti oikein. Yksilöllisen raakaruokintasuunnitelman voit tilata koirallesi täältä: www.carnin.fi

”Ai vitsit mä tykkään kun puhutaan ruoasta, mutta nälkähän tässä tulee. Seuraavaan kertaan siis!”

Samankaltaiset artikkelit