Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 2: perusruokavalio kuntoon

Yhteistyössä: Carnin

”Moi! Viimeksi oli puhetta että mulla alkoi tämmöinen ravitsemusvalmennus, ja että lisää ruokaa ei tippunut. Joo, mun mielestä annokset on ihan yhtä surkean pieniä kuin ennenkin. Niihin lisätään aina jotain jauhoja ja öljyjä purkeista ja pulloista, ja sillä aikaa kun niitä laitetaan, ehdin edelleen kuolata lammikot lattialle. Sinänsä mun mielestä turhaa, kun se ruoan saaminen sitten kestää kauemmin… ainakin pari sekuntia, mutta se on nälkäisen koiran elämässä pitkä aika se!

Mun ihminen sai palautetta mun syömisistä, siis muutakin kuin että olen ollut ruoka-aikaan kotona. Lukekaa eteenpäin, niin saatte tietää, mitä mun kupin sisällöstä kommentoitiin.”

Valloittava Lempi on aloittanut lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkisen opastuksessa urheilukoiran ravitsemusvalmennuksen. Edellisessä postauksessa käytiin läpi, mitä kuuden kuukauden pituinen ravitsemusvalmennus pitää sisällään. Tässä postauksessa sukelletaan tarkemmin Lempin ruokapäiväkirjaan ja käydään läpi, millaisia muutoksia Emmi ehdotti Lempin ruokintaan.

Näin Lempi syö: ruokavalion perustana täysravinto

Aloitustapaamista varten Lempin saamista ruoista ja ruokamääristä pidettiin kirjaa kahden viikon ajan. Ruokapäiväkirja paljastaa, että Lempin ruokavalio koostuu pääasiassa tuoreaterioista ja laadukkaasta kuivaruoasta, joita koira saa joka päivä. Täydennykseksi Lempille annetaan päivittäin 1–2 tl ravintoöljyä, Zincbalans-sinkkilisää, Jointbalans-nivelravinnetta, E- ja B-balansia sekä vaihtelevasti Pectbalans-maitohappobakteereita. Paljon treenaavalla Lempillä myös koulutusherkut ovat olennainen osa päivittäistä ruokavaliota.

Huomio treeniherkkujen määrään

Ruokapäiväkirjan perusteella Emmi laski tarkasti Lempin energian, proteiinin ja rasvan sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden keskimääräisen päivittäisen saannin, ja saantia verrattiin urheilevan koiran tarpeisiin.

– Ravintolaskelmien perusteella Lempin perusruokavalio on ihan hyvällä mallilla. Tässä vaiheessa kiinnittäisin eniten huomiota treeniherkkujen määrään. Ruokapäiväkirja paljastaa, että 10-65 % päivittäisestä energiasta tulee koulutusherkuista, ja jos niiden osuus on jatkuvasti korkea, niin ylipainoa saattaa kertyä salakavalasti, Emmi kommentoi.

Kun koulutusherkkujen määrä on suuri, kannattaa erityistä huomiota kiinnittää treeniherkkujen laatuun. Lempi käyttää treeninameinaan alun perin koiran täysravinnoksi tarkoitettua puolikosteaa ruokaa, joka on esimerkiksi nakkeja ja lihapullia huomattavasti terveellisempi, mutta kuitenkin erittäin maistuva vaihtoehto.

Lempi saa ohjeeksi syödä kaksi kertaa päivässä, mutta jos treeniherkkujen määrä nousee kovin suureksi, niin toista päivän aterioista ei ole välttämätöntä antaa kupista.

Ruokintatekniikasta Emmi ohjeistaa, että treenipäivinä Lempille ei anneta ruokaa 6–8 tuntiin ennen suoritusta, ettei mahalaukussa oleva ruokamassa nouse pahimmassa tapauksessa takaisin ylös. Treenien jälkeen ruokaa voi antaa aikaisintaan tunnin tai parin päästä.

Pieni nosto proteiinin saantiin

Toinen muutosehdotus koskee ruokavalion proteiinin määrää, sitä Emmi kehottaa hieman lisäämään. Lempillä on tilapäisesti keväällä ollut sairastumisen seurauksena ajanjakso, jolloin liikkuminen ja treenaaminen on ollut aikaisempaa vähäisempää.  Tämä sekä sairastumisen vaatima lääkitys seurauksineen näkyy myös koiran lihaskunnossa.

– Lempin ruokavaliossa proteiinin määrä ei ole kovin korkea, vaan se vastaa lähinnä urheilevan koiran ylläpitotason suositusmäärää. Lihaskunnon tukemiseksi proteiinin saantia voisi hieman nostaa, ainakin väliaikaisesti, Emmi neuvoo.

Lempin kohdalla proteiinin määrän lisäämiseksi riittää tuoreaterioiden vaihtaminen lihaisampiin versioihin. Vaihtoehtoisesti proteiinin saantia voi lisätä kananmunilla, jos Lempin vatsa niitä kestää. Aikaisemmin Lempi on saanut päivittäin raakaa lihaa, mutta se on nyt jätetty sairastumisen myötä pois ja korvattu kypsennetyillä tuotteilla.

Lisistä päällekkäiset pois

Lisäravinteista Emmi ohjeistaa jättämään erillisen E-vitamiinilisän pois, mikäli sitä on lisätty runsaasti jo koiran saamaan ravintoöljyyn. Lempi käyttää vaihdellen muutamaa eri öljyvalmistetta, ja vähemmän E-vitamiinia sisältävien öljyjen kanssa E-balansia voi edelleen käyttää. Zincbalansin antamista Emmi suosittelee jatkamaan ainakin niin kauan, että Lempin turkki palautuu entiselleen sen syömän lääkekuurin ja karvanlähtöajan jäljiltä. Sen jälkeen lisäsinkin tarpeellisuutta voidaan tarkastella uudelleen. Jointbalansin, B-balansin ja Pectbalansin Emmi neuvoo pitämään jatkossakin mukana Lempin ruokavaliossa.

”Semmoiset terveiset tuli. Treeniherkkuja kyllä meneekin aika paljon, kun nyt olen taas saanut treenata aika paljon ja ulkona onkin ollut mainiot kelit pihalla harjoitteluun. Välillä tulee oikein hiki! Toivotaan että tämä treenikausi jatkuu ja herkkujen määräkin pysyy samalla korkealla tasolla… Palataan!”

Postaussarjan seuraavassa osassa aloitetaan ruokavalion hienosäätö ja perehdytään palautus- ja nesteytysjuomiin.

Lue postaussarjan edelliset osat:
Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 1: aloitustapaaminen

Samankaltaiset artikkelit