Urheilukoiran ravitsemusvalmennus, osa 1: aloitustapaaminen

Yhteistyössä: Carnin

Moi vaan kaikki! Mulla on alkanut tässä alkuvuodesta uusi mielenkiintoinen treenijuttu. Kun meille harrastuskoirille ja meidän ohjaajille on tarjolla kaikenlaisia lajivalmennuksia, niin mä aloitin sitten semmoisten lisäksi myös ravitsemusvalmennuksen. Ekaksi ajattelin tietysti että kuinka hienoa, ravitsemus on ruokaa ja kun tokovalmennuksessa tokoillaan ja agilityvalmennuksessa harjoitellaan niitä estejuttuja, niin tässä ravitsemusvalmennuksessa varmastikin syödään vielä enemmän kuin aikaisemmin! No sitten mulle kummiskin selvisi, että ei se ihan niin mennytkään… Mutta lukekaa lisää niin kerron miten se meni!

Aktiivisesti muun muassa tokoa ja palveluskoiralajeja treenaava Lempi aloittaa lemmikkien ravitsemusneuvoja Emmi Heikkisen ohjauksessa urheilukoiran ravitsemusvalmennuksen, jotta Lempin ruokavalio ja sen myötä myös suorituskyky saadaan hiottua huippuunsa. Ravitsemus on todella tärkeässä asemassa koiran suorituskyvyn ja palautumisen kannalta, varsinkin kun kyseessä on paljon treenaava yksilö. Lempi on aktiivisuudestaan huolimatta erittäin energiataloudellinen nuori koira, joka tulee toimeen painoonsa nähden melko pienellä ruokamäärällä. Tällöin syödyn ravinnon laadulla on entistä suurempi merkitys, jotta se varmasti sisältää kaiken, mitä aktiivinen koira kunnossa pysyäkseen tarvitsee.

Urheilukoiran ravitsemusvalmennus kestää yhteensä kuusi kuukautta ja se sisältää kolme tapaamiskertaa. Ensin laitetaan koiran perusruokavalio kuntoon, ja sen jälkeen lähdetään tekemään hienosäätöjä ottamalla mukaan esimerkiksi palautus- ja nesteytysjuomia sekä tarvittavia lisäravinteita. Koska kaikki koirat ovat yksilöitä, ruokavaliota ei yleensä saada heti kerralla viilattua täydelliseksi, vaan ruokamääriä ja lisäravinteita on usein tarpeen säätää matkan varrella. Kuuden kuukauden aikana nähdään hyvin, miten toteutetut muutokset vaikuttavat koiran suorituskykyyn ja palautumiseen.

Aloitustapaamista varten Lempi on pitänyt ruokapäivää viikon ajan. Ruokapäiväkirjaan on kirjattu tarkasti kaikki, mitä Lempi on viikon aikana syönyt. Perusruokien ohella päiväkirjaan on kirjattu myös treeneissä käytettyjen ruokapalkkioiden määrä sekä kaikenlaiset energiapitoisemmat puruluut ja muut mahdolliset välipalat. Ruokapäiväkirjan avulla kartoitetaan Lempin nykyinen ruokavalio ja saadaan selville, minkälaisia muutoksia siihen olisi tarpeen tehdä. Myös koiran lihavuuskunto ja ulkoinen vointi huomioidaan ruokintasuunnitelman laatimisessa. Aloitustapaamisessa todettiin, että Lempi on ainakin ollut ruoka-aikaan riittävästi kotona, eli energiaa se on ruoastaan saanut riittävästi. Mikäli Lempillä olisi meneillään aktiivinen kisakausi, olisi painoa syytä pudottaa hieman, mutta treenikaudelle paino on ihan sopiva, kunhan se ei nykyisestä enää nouse.

– Mielenkiinnolla odotan, minkälaisia muutoksia Lempin ruokavalioon ehdotetaan. Aika paljon olen tietysti itsekin tekemisissä näiden ruoka-asioiden kanssa, mutta vuosien varrella ruokamerkit ja ruokamäärät ovat vaihdelleet, eikä niistä ole tullut tehtyä kovin täsmällisiä laskelmia. Katsotaan, miten valmennus näkyy Lempin voinnissa, pohtii Lempin omistaja Maiju Ojamies.

Niin, kuten kuulitte, niin ruokaa ei tippunut lisää! Se oli melkoinen pettymys. Pääasia kuitenkin on että saan aktiivisesti touhuta kaikkea jatkossakin, ja jos tämä valmennus auttaa siinä että pääsen treenaamaan kaikenlaista ja pysyn hyvässä kunnossa, niin ookoo sitten. Odotan mielenkiinnolla jatkoa! Nyt päiväunille… palataan asiaan!

 

Postaussarjan seuraavassa osassa käydään läpi, minkälaisia muutoksia Lempin perusruokavalioon tehtiin ruokapäiväkirjan tarkastelun perusteella.

Samankaltaiset artikkelit