Ideoita kotiaktivointiin
”Lempi tässä moi!
Toissa viikolla PRObalansin Facebook-sivulla olleessa arvonnassa teiltä tuli mahtavia ideoita siitä, mitä kaikkea kivaa kotona tai kotinurkilla voi tehdä, vaikka treenit olisi peruttu ja treenihallit suljettuna. Lupasin palata niihin vielä, joten kokosin niistä muistilistan, jos joku kaipaa ideoita koiran – ja miksei myös kissan, kun yksi sellainenkin mulle kirjoitteli – aktivointiin. Kas tässä!
Haluan vielä erikseen mainita, että mun henkilökohtaisia suosikkeja oli maininta omatoimisesta arvoaarteen etsinnästä, kun joku teistä näppäristä lukijoista oli onnistunut löytämään ihan oikeaa rahaa. Kirurgiset toimenpiteet pehmoleluilla oli myös ihan loistava idea. Tätä treenaankin säännöllisesti, mutta mulla ei kai vielä ole sellaista kandidaatin tutkintoa pehmoeläinlääketieteestä mitä sillä lukijalla oli. Myös niin kovin ajankohtainen vessapaperin varastaminen oli hyvä idea, sillä koskaanhan ei tiedä, milloin sitä kannattaa itselläkin olla jemmassa tällaisina aikoina!
Mutta tässä on nyt tarjolla myös niitä ihmisten enemmän kannustamia ideoita ohjattuun aktivointiin. Lisää ideoita löytyy lukuisilta verkkokursseilta, joita on nyt paljon tarjolla kaikissa harrastuslajeissa ja myös ihan pienille pennuille kaikenlaisten elämän perustaitojen opettelua varten.”
Nenänkäyttöön, ruoan etsintään ja syömiseen liittyvät tehtävät
– Erilaiset aktivointi- ja älypelit (namit aktivointipallossa, -matossa tai -kupissa tai Kongissa)
– Piilotettujen tai lattialle/maastoon heitettyjen namien etsintä
– Aarteen- tai rahanetsintä
– Esine-etsintä (esim. avaimien, kolikoiden tai pikkuesineiden etsiminen)
– Noseworkin treenaus
– Puruluiden syöminen
Uusien tehtävien, kepposten ja temppujen opettelu
– Luopumisharjoittelu
– Vihje-erottelu
– Omaehtoisten käsittelytoimenpiteiden harjoittelu, esim. kauluriin tai kynsien leikkaukseen totuttelu
– Tulevan avustajakoiran aputassuharjoittelu
– Ovien ja kaapinovien sulkeminen
– Lelujen levittely ympäriinsä ja kerääminen takaisin (jos vain levittelee ympäriinsä, kerääminen aktivoi omistajaa!)
– Matalaan laatikkoon meneminen
– Purkkien pinoaminen
– Kellon soittaminen
– Sukkien riisuminen omistajan jaloista
– Kuonokosketus omistajan käteen tai etusormeen
Erilaisiin koiraharrastuksiin liittyvät lajitreenit sisällä
– Tokon kotitreenit (kapulan pito, nouto, perusasento, kaukokäskyt, eteenmenon alkeet)
– Rally-tokon kylttitehtävät ja takapäänkäytön harjoittelu
– Koiratanssin temput
– Agilityn lähtötreenit ja suuntakäskyjen ja kontaktitreenien alkeet
– PK-hakukoiran haukkuilmaisun opettelu
– Esineilmaisun harjoittelu
Kehonhallinta ja -huolto
– Kehonhallintaan ja hahmottamiseen liittyvä jumppa ja temput
– Takapään käytön tehostamiseen ja hahmottamiseen tähtäävät harjoitukset
– Doboilu ja dogbic
– Hieronta ja venyttely
Ulkoaktiviteetteja erilaisten lajitreenien lisäksi
– Peruskunnon kohotus lenkkeilemällä vaihtelevissa maastoissa
– Hiekkakuopalla juoksutus
– Canicross
– Puunrungoilla, kannoilla ja kivillä kiipeily ja tasapainoilu, puiden kiertäminen ja niiden välistä pujottelu
– Hyppytekniikkaharjoitukset
– Frisbee- ja palloleikit
”Muistakaa pyytää teidän ihmisiä miettimään, mikä tekeminen on just teille sopivaa ja turvallista. Mä en esimerkiksi saa tehdä mitään sellaista missä otan suuhun pieniä esineitä, koska – tämä nyt on vähän noloa paljastaa – olen kuulemma vähän sellainen hätähousu, että saattaisin helposti nielaista ne. Olen harjoitellut etsimään pieniä esineitä matolta ja pihalta, mutta en saa ottaa niitä suuhun, vaan näytän ne ihmisille menemällä maahan niiden viereen, sitä kutsutaan kai joksikin ilmaisuksi.
Olitte myös tosi ilahduttavasti osallistuneet ihmisten ihan oikeisiin töihin, joko etä-sellaisiin tai sitten muihin, kuten hevosten hoitoon tai traktorikuskin hommiin. Ihmisten kanssa seurusteluhan on tavallaan meidän koirien päähommaa, vaikka tietysti me tykätään myös välillä seurustella lajitoveriemme kanssa. Myös koiralle luontaisesti kuuluvat tarkkailu- ja vahtimishommat ovat tärkeitä. Ikkunasta voi vahtia vaikkapa naapureita, tai niiden puuttuessa lintuja tai jäniksiä. Omassa taloudessa tarkkailua saattavat vaatia vaikka pentulaatikon asukkaat tai sitten pienet ihmislapset.
Kaiken aktiviteetin keskellä ei tietenkään saa unohtaa lepoa. Auringossa loikoilu, rapsuteltavana ja siliteltävänä tai sylissä oleminen, niille jotka sellaisesta tykkää, tai ihan vaan lepääminen ja nukkuminen ovat tärkeitä, ja tätä me koirat tarvitaan yllättävän monta tuntia vuorokaudessa.
Aiemmin mä oon tässä mun blogissa kertonut lähinnä ruoka-asioista. Kuten näistä teiltä tulleista vinkeistä huomaa, hyvä koiranelämä kuitenkin on paljon muutakin kuin syömistä. Multa kysyttiin jokin aika sitten, tiedänkö mä mitä se ”pro balans” tarkoittaa. No en tiennyt, mutta selvitin näppäränä, että pro on kuulemma jonkun puolesta, ja se balans on tasapaino. Ja kuulemma meidän koirien elämässä pitäisi olla tasapainoa muussakin kuin noissa jumppahommissa, esimerkiksi levossa ja aktiviteeteissa. Siis miksi ei muka voi vaan juosta täysiä, treenata ja syödä koko ajan – tai siis aina jotain noista kerrallaan, en ymmärrä…
Niin, mitä ne hyvään koiranelämään kuuluvat jutut on? Sen mä lupaan teille, lukijat, selvittää tulevien viikkojen ja kuukausien aikana. Kirjoittelen siis jatkossa muustakin kuin lempiasiastani ruoasta ja syömisestä. Olkaahan kuulolla!”