Milloin koira tarvitsee vitamiini- tai kivennäisainelisiä?

Koiran energian ja ravintoaineiden tarve vaihtelee koiran iän, koon ja aktiivisuuden mukaan. Yleensä hyvinvoiva ja terve aikuinen kotikoira pärjää ilman täydennysrehuja, mikäli vähintään puolet ruoasta on laadukasta täysravintoa, eli teollista kuiva- tai märkäruokaa.

Kasvava pentu, tiineenä oleva tai imettävä narttu sekä monta kertaa viikossa treenaava urheilukoira tarvitsevat kukin räätälöidyn ruokavalion, jossa niiden ravitsemukselliset tarpeet huomioidaan yksilöllisesti. Tällöin vitamiini- ja kivennäisainelisien käytölle voi olla tarvetta. Myös toipilaat, jalostuskoirat ja iäkkäät koirat hyötyvät usein täydennysrehuista. Koiran vointia on syytä tarkkailla läpi sen elämän, sillä erilaiset puutosoireet tulevat tyypillisesti viiveellä.

Täydennysrehut kotiruoan tueksi

Teolliset täysravintovalmisteet on suunniteltu täysipainoisiksi aterioiksi. Kaikille koirille teollinen ruoka ei kuitenkaan sovi. Osa omistajista haluaa valmistaa ruoan koiralleen kotona, jolloin taatusti tietää mitä koira kuppiinsa saa.

Jos koira syö kotiruokaa, on omistajan huolehdittava itse koiran vitamiini- ja kivennäistäydennyksestä. Yksi vaihtoehto on käyttää valmista monivitamiini-kivennäisvalmistetta, joka sisältää tasapainoisessa suhteessa koiralle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Koiran ruokavalioon voidaan lisätä vitamiineja ja kivennäisaineita myös yksittäin, jolloin kunkin ravintoaineen saanti voidaan optimoida koiran yksilöllisen tarpeen mukaan.

Joistakin täydennysrehuista voi olla hyötyä myös laadukasta täysravintoa syöville koirille. Esimerkiksi koirien oma maitohappobakteerivalmiste tukee suoliston bakteeritasapainoa, ja sitä suositellaan käytettäväksi erityisesti antibioottikuurin jälkeen ja pennuille vieroituksesta eteenpäin. Nivelterveyden ylläpitoon, liikkuvuuden turvaamiseen ja niveljäykkyyden ennaltaehkäisemiseen voidaan käyttää glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia sisältävää valmistetta. Karvapeitteen kuntoa voidaan tukea esimerkiksi biotiinia ja sinkkiä sisältävällä täydennysrehulla.

Koirien omat vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet

Jos koiran ruokavaliota halutaan täydentää vitamiini- ja kivennäisainevalmisteilla, on ensiarvoisen tärkeää huolehtia lisien tarkoituksenmukaisesta ja turvallisesta käytöstä. Lisiä käytettäessä on huomioitava eri valmisteiden mahdolliset päällekkäisyydet, jotta yksittäisten ravintoaineiden saanti ei nouse liian suureksi. Turvallisinta on käyttää koirille suunniteltuja täydennysrehuja, jotka annostellaan koiran painon mukaan.

Probalans®-sarjan täydennysrehut on suunniteltu nimenomaan koiria varten. Tuotteet ovat selkeitä ja helposti koiran painon mukaan annosteltavia, joten niiden käyttö on yksinkertaista ja turvallista. Probalans®-sarjan tuotteet valmistetaan Vitabalans Oy:n lääketehtaassa Hämeenlinnassa lääke- tai elintarvikelaatuisista raaka-aineista.