Maitohappobakteerit avuksi kisamatkoille

Lempi tässä moi!

Tänään mä ajattelin kertoa teille vähän vatsavaivoista. Alkuun on kyllä pakko sanoa, että omakohtaista kokemusta mulla ei kauheasti ole – olen kuulemma melkoinen teräsvatsa, eikä mulla ole tässä reilut puoli vuotta kestäneen elämäni aikana koskaan maha sekaisin. No ei kai, kun mä olen ruokkinut suolistobakteerejani syömällä monipuolisesti… kaikkea. Kuten jäniksenpapanoita, multaa, heinää ja mitä ikinä tuolta ulkoa löytyykään. Olen kyllä myös kuulemma saanut pienestä asti jotain maitohappobakteereita, mitä ne lieneekään.

Mä en oo vielä kamalasti matkustanut, paitsi Suomessa. Sitä olen tehnyt paljon, ollaan mun ihmisten kanssa autolla menty ympäri maata. Mutta kuulemma jos lähtee jonnekin kauemmaksi ulkomaille reissuun, voi vatsavaivat yllättää ja se on tosi kurjaa – varsinkin jos siellä ulkomailla olisi jotkut kilpailut. Maha kuralla ei varmaan pysty toimimaan niin hyvin kuin yleensä… Joten tässä vähän juttua kisaavista ja reissaavista koirista ja ripulin ennaltaehkäisystä. Kantsii lukea ja ottaa opiksi!


Kuva: Anna Kawala-Konik

Vesa-Pekka Lehtomäki on yksi Suomen menestyneimpiä koiravaljakkoajajia. Hän kilpailee sprinttimatkoilla kuuden ja kahdeksan koiran luokissa. Viimeisimmän arvokisamitalin Lehtomäki valjakkoineen kotiutti Ranskasta, jossa hän ylsi MM-hopealle kahdeksan koiran valjakolla helmikuussa 2019.

Lehtomäen mukaan voittajakoiravaljakon kokoaminen rakentuu monista asioista. Yksi niistä on hyvä ja laadukas ravinto, joka sisältää kovan treenin aikana tarvittavat vitamiinit. Toinen on PECTbalans-maitohappobakteerivalmiste, johon Lehtomäki valjakkoinen luottaa reissuripulin ehkäisemisessä.

Kisamatkalla ripuli on ikävä vaiva, jota yritetään välttää kaikin keinoin. Kun kisa-alueella on satoja koiria, vatsatauti rupeaa helposti jylläämään koirien keskuudessa. Pahimmillaan ripuli voi tulla jo ennen kisaa ja pilata koko suorituksen. Myös stressi voi sekoittaa herkkävatsaisen koiran suoliston bakteeritasapainon.

PECTbalans-maitohappobakteerivalmiste sisältää koiralle luonnollisia maitohappobakteereita, jotka lisääntyvät suolistossa, valtaavat tilaa epäsuotuisilta bakteereilta ja vahvistavat näin ruoansulatuskanavan vastustuskykyä. Valmisteen sisältämä pektiini puolestaan suojaa suoliston limakalvoa. Suolistobakteerit reagoivat muutoksiin melko hitaasti, joten maitohappobakteerivalmisteen antaminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen kisamatkaa ja jatkaa sen antamista koko reissun ajan.

Muita hyviä keinoja reissuripulin ehkäisyyn PECTbalansin ohella ovat muun muassa hyvä hygienia, puhdas juomavesi, käsidesi ja ruokakuppien huolellinen pesu.

Seuraavaan kertaan, nyt en ehdi kirjoitella pitempään koska mulla on kiire syömään pihalle niitä jäniksenpapanoita…!