Koiralle sopimattomat syötävät
”Lempi tässä taas moi!
Kun tuosta syömisestä on ollut puhe, niin tänään ajattelin kertoa teille vähän mitä ei ehkä kuitenkaan kannata syödä, vaikka kuinka tekisi mieli. Yksi sunnuntai-ilta varastin tiskipöydältä silikonisen keittiövälineen jolla on hassu nimi, ”nuolija”. Vein aarteeni turvaan sänkyyn ja ennen kuin nuo ihmiset telkkarin katsomiseltaan huomasivat, olin ehtinyt pureskella sen tosi pieniksi palasiksi ja yhden isomman palasen sitten taisin vahingossa nielaista, hupsista… Ihmiset oli vähän huolissaan, mutta sanoivat, että odotellaan. En ymmärrä mitä se oikein tarkoitti, mutta sitten tiistaina aamulla mulle tuli tosi, tosi huono olo ja se palanen sitten palautui samaa reittiä kuin mitä se oli mun mahaan mennyt. Loppu hyvin kaikki hyvin!”
Nuoret koirat ja koiranpennut pureskelevat mielellään leluja ja luita. Pureskellessa niistä voi kuitenkin irrota palasia, jotka sitten päätyvät koiran ruoansulatuskanavaan. Tällainen vierasesine voi nieltynä aiheuttaa paljon harmia – kiinni jäänyt kappale saattaa aikaansaada tukehtumisvaaran, kipua ja vaurioita ruokatorveen, vatsaan tai suolistoon.
Terävät esineet ovat erityisen vaarallisia. Esimerkiksi luista – kypsistä luista tai kanan- ja sianluista myös raakana – voi irrota teräviä palasia, jotka nieltyinä saattavat vaurioittaa pahasti koiran suolistoa tai aiheuttaa suolitukoksen riskin.
Pienet vierasesineet kulkevat todennäköisesti suoliston läpi vaivaamatta koiraa sen kummemmin, mutta suuret tai terävät kappaleet voivat aiheuttaa peruuttamatonta haittaa. Jos epäilee koiran nielaisseen suuren tai terävän vierasesineen, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Pienen, vaarattoman vierasesineen kulkeutumista suoliston läpi voi auttaa antamalla koiralle suun kautta parafiiniöljyä eläinlääkärin ohjeen mukaan.
”Toinen asia, josta haluaisin varoittaa, on purkan syönti. Mun lemppari veli – se on kanssa tämmöinen tosi kaunis ruskea ja muutenkin ihan mun näköinen – oli meinaan varastanut pöydältä ksylitolipurkkaa joku aika sitten, ja sitten se joutui ihan sairaalaan oksennutettavaksi ja tiputukseen ja verikokeisiinkin. Mä olin tietty tosi huolissaan, mutta onneksi veljen ihmiset oli heti huomanneet mitä se oli tehnyt, ja ne pääsi lääkäriin ajoissa. Siitäkin selvittiin säikähdyksellä, huh. Mutta purkkaa älkää syökö myöskään! ”
Jo pienikin määrä ksylitolia voi olla vaarallista koiralle. Ksylitolin syöminen nostaa voimakkaasti koiran veren insuliinitasoja, minkä seurauksena verensokeri romahtaa ja pahimmassa tapauksessa koira saattaa jopa kuolla. Sen vuoksi ksylitolipurukumia tai -pastilleja niellyt koira tulisi toimittaa välittömästi eläinlääkärin hoitoon. Ksylitolin syöminen voi lisäksi aiheuttaa vakavia maksavaurioita, joten eläinlääkäri seuraa verinäytteestä myös maksa-arvoja.
Muita koiralle sopimattomia ruoka-aineita ovat muun muassa suklaa, erityisesti tumma suklaa, viinirypäleet ja rusinat, sipuli, valkosipuli ja raaka pullataikina. Jos epäilee koiran syöneen jotain sopimatonta, on aina varminta ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytysoireiden – esimerkiksi oksentelu, heikkous, ruokahaluttomuus ja väsymys – ilmaantuessa koira on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.
”Yleisesti ottaen meillä on sisarusten kanssa ollut puhetta, että pöydiltä ei kuulemma saisi varastella mitään… Mutta minkäs sille mahtaa, aina ei kaikkia houkutuksia vain millään pysty tällainen viaton koiranpentu vastustamaan!
No mutta ensi kertaan, älkäähän syökö sopimattomia juttuja!”